Výživa

Co je to výživa

Co bychom měli vědět o výživě

Víme jak se máme chovat ke svému tělu?

Je zajímavé, že se o tom téměř nikde neučí. Lidé často ví, jakou tabletku si mají vzít při bolestech hlavy, ale neví, jak bolestem hlavy předcházet. Velmi málo lidí si uvědomuje své zdraví a nepovažuje za potřebné dělat něco pro své zdraví dříve, než se objeví nějaký zdravotní problém.
Ano, sami jsme zodpovědní za své zdraví. Sami jsme zodpovědní za to, jakou má naše tělo kondici a vitalitu. Sami jsme zodpovědní za to, jak vypadáme. Možná se vám to moc nelíbí, ale je to tak. Sami si vybíráme co sníme, co vypijeme. A právě to, co pijeme a jíme, určuje kvalitu našeho zdraví, energie a vitality a náš celkový vzhled. Vždyť naše tělo stále vytváří nové buňky a ty vytváří z toho, co mu dáte, tedy co sníte. Uvědomili jste si, co vlastně jíte a pijete?
Kdysi dávno měli lidé své mléko, své maso, svá vejce, svou zeleninu, sami si pěstovali potraviny. A dnes? Kupujeme si potraviny v obchodech a je samozřejmé, že potravinářský průmysl hledá způsoby, jak prodloužit jejich trvanlivost. Každá potravina, která má určitou dobu trvanlivosti, je nějakým způsobem konzervovaná. Jíme potraviny s konzervačními látkami a barvivy, stabilizátory a různými přísadami, které vylepšují chuť, barvu a trvanlivost. A naše tělo tyto látky nezná a neumí je zpracovat. Velmi často přímo poškozují naše buňky. Je to daň za způsob života.
Navíc denně konzumujeme mnoho cukru, až 70 kg na osobu za rok. Jíme 12krát více soli, než potřebujeme. Živočišné tuky tvoří až 80% všech tuků naší stravy. Jíme příliš živočišných bílkovin a navíc máme stále hlad.

Proč?

Stalo se vám někdy, že jste se dobře najedli, dali jste si komplet oběd, polévku, druhé jídlo…, potom jste si sedli k televizi a najednou jste dostali na něco chuť? Něco byste si dali a nevíte co. Tyto chutě jsou důkazem toho, že tělo nedostalo to, co potřebuje a proto se ptá, máme na něco chuť, takže jsme se před chvíli zbytečně najedli. Vařená strava neobsahuje žádné enzymy, ty se ničí již při 40 stupních Celsia, vařená strava neobsahuje téměř žádné vitamíny. Ty se vařením také ničí.
Dokud jíme jen vařenou stravu, naše tělo nedostává vitamíny, enzymy a tak má stále potřebu a to jsou ty chutě, které pociťujeme.
Zeptejte se sami sebe, co jste dnes snědli syrového. Jíme příliš vařené stravy.
Které zvíře v přírodě se živí vařenou stravou? Živí se tím, co dá příroda.
Odpovězte si sami na otázku, které zvíře v přírodě pije v dospělosti mléko. Mléko bylo stvořené pro mládě daného druhu. Věřte, že příroda je ve své podstatě velmi moudrá.
Navíc k tomu všemu přidáme kouření, alkohol, nedostatek pohybu a stres a je vám jasné, proč nejsme zdraví.
Už Hippokrates, lékař dávných dob, řekl, že se naše tělo uzdraví a zotaví, dostane-li přiměřenou výživu. A co jíme?
Aby naše tělo dostalo to, co potřebuje, měli bychom denně sníst 7 porcí syrového ovoce nebo zeleniny, 5 porcí celozrnných obilnin, 4 porce jídla s vysokým obsahem vápníku, plnohodnotné proteiny s potřebnými aminokyselinami, dostatek správných tuků, tedy rostlinných, a to prakticky nikdo nedělá. Všichni trpíme nedostatkem mikroživin. Mikroživiny jsou látky, které tělo nevyhnutelně potřebuje, ale které si neumí samo vytvořit, potřebujeme je sníst ve stravě.
Dovolím si říci, že v dnešní době už není možné dodat tělu všechno běžnou stravou, např. ovoce se sklízí před dozráním, aby se mohlo převážet na velké vzdálenosti a skladovat a tak obsahuje o mnohem méně vitamínů a minerálů, než když se konzumuje ihned po sklizni. Jíme příliš mrtvého jídla s vysokým obsahem kalorií a množstvím různých chemických látek.Často jíme to, co máme právě po ruce, na co máme chuť a často vůbec nevíme, co z toho naše tělo má.
Představte si, že za život sníme asi 60 tun potravin a 240 kg chemických látek. Trávicí systém to vše musí zpracovat.Věda o výživě je velmi mladá, ale stále víc se dostává do popředí. Postupně se stane součástí života každého z nás.
Za poslední roky došlo ke změnám v názorech na správnou výživu. Když poznáme zákony správné výživy, budeme všichni štíhlí, méně nemocní a budeme déle žít. Je dokázáno, že správná výživa dokáže prodloužit život o 20 let. Vhodná strava pomůže při každém zdravotním problému, navíc zlepšuje psychiku, dodává víc energie a vitality, zlepší spánek a tak nemocný člověk snáze překonává svou nemoc.Člověk by měl jíst to, co potřebuje, ale většinou jí to, co mu chutná. Zdraví si však udrží jenom tak, když mu bude chutnat to, co jeho tělo potřebuje.Výživa není to, co sníme, ale to, co dokáže naše tělo využít pro budování a činnost jednotlivých systémů. Už víte, že všechny potraviny s prodlouženou trvanlivostí, jsou chemicky konzervované. V běžném životě používáme množství různých chemických látek, které zlehčují a zlepšují život, dostávají se nám do těla formou vzduchu, vody a potravin.

Co je to hlad?

Hlad je potřeba výživy a energie. Naše tělo denně potřebuje asi 50 druhů mikroživin. Jsou to vitamíny, minerály, stopové prvky, esenciální aminokyseliny – to jsou stavební jednotky bílkovin, nasycené mastné kyseliny..
Bylo by ideální, kdybychom jedli co nejjednodušší jídla a kdybychom nejedli po 18 hodině. Snažte se dodržovat faktor čerstvosti. Jíst jídlo čerstvě připravené a snažit se denně jíst mnoho syrového ovoce a zeleniny. Naučte se při nákupech sledovat a kontrolovat složení a konzervační látky ve všem, co kupujete, abyste věděli, co jíte. Pokud nevíte, co jídlo obsahuje nebo co z něj vaše tělo získá, tak ho raději nejezte.
Naučte se důkladně jídlo pokousat. Žaludek nemá zuby a velké kusy nedokáže strávit. Nedostatečně rozkousaná potrava způsobuje křeče a ve střevech hnijí. Naše tělo umí využít jen to, co umí zkapalnit.

Optimální výživa o  Dotazník STRAVOVACÍ NÁVYKY